1 травня, о 13.00, вперше в Україні Хмельницький заклад охорони здоров’я почав продавати в мережу електроенергію, яку виробляє за допомогою сонячних панелей на своєму даху.

Це три поліклініки міського лікувально-діагностичного центру, де минулого року встановлено СЕС загальною потужністю 100 кВт. Про це повідомляє пресслужба Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП.

Відтепер в години, коли СЕС виробляє електроенергії більше, ніж поліклініки споживають, вироблений надлишок продається в мережу. “Цей випадок є унікальним, вперше лікарня стала виробником електричної енергії та видає додаткові кіловати в енергосистему. Сподіваюсь, й інші медзаклади України, які мають сонячні батареї, візьмуть це за приклад. Сотні лікарень зможуть стати ще й трошки електростанціями. Адже це також гроші для лікарень”, — прокоментував голова Комітету Андрій Герус.

Механізм активного споживача електроенергії став можливим завдяки прийнятому в червні 2023 року Закону щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України. “Дякую команді “Хмельницькобленерго” за підтримку в отриманні статусу активного споживача та команді МОЗ, Хмельницькому лікувально-діагностичного центру та меру міста Олександру Симчишину за активну прогресивну позицію”, — зазначив Андрій Герус.

Share:

administrator

Добавить комментарий