22 липня відбулася презентація результатів моніторингу НСЗУ закладів охорони здоров’я Хмельницької області за Програмою медичних гарантій (ПМГ).

У заході взяли участь голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак, начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. Також до зустрічі долучилися директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Тетяна Кудик, представники Хмельницької міської ради, Проєкту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”, голови територіальних громад та надавачі спеціалізованої медичної допомоги нашого регіону.

Наталія Гусак розповіла про успішні заклади області у реалізації ПМГ, виклики, з якими стикаються медзаклади у реалізації програми та зворотний зв’язок від пацієнтів, які отримують допомогу в рамках Програми медичних гарантій.

Серед позитивних результатів закладів охорони здоров’я Хмельниччини — дотримання правильного маршруту пацієнтів під час надання допомоги при передчасних пологах та інсульті, високий рівень проведення тромболітичної терапії. Однак виявлено й всеукраїнський антирекорд: Чорноострівська лікарня, яка є учасником програми, витратила 0 гривень на закупівлю лікарських засобів. Також значне порушення зафіксували у Дунаєвецькій багатопрофільній лікарні, де 46% пологів проведені з застосуванням кесаревого розтину.

Зокрема, пані Наталія нагадала про необхідність надсилати скарги до НСЗУ у разі фіксування порушення надання послуг. Відтак від пацієнтів Хмельницької обласної лікарні за 2024 рік надійшло 10 звернень, кільком із них вже відшкодували витрати.

“Дуже важливо зараз звернути увагу на ті проблемні питання, які виявила перевірка НСЗУ. Десь на невідповідність роботи закладів охорони здоров’я тим вимогам, які вже є на сьогодні. І взяти до уваги рекомендації, які потрібно впроваджувати, для того, щоб заклади охорони здоров’я працювали прозоро”, — наголосив Сергій Тюрін.

Нагадаємо, що у межах Програми медичних гарантій пацієнти можуть скористатися безкоштовними послугами за 44 напрямками, серед яких пріоритетними є охорона материнства та лікування онкологічних захворювань.

Цьогоріч за програмою НСЗУ уклала договір з лікарнями Хмельниччини на понад 5 млрд гривень.

Share:

administrator

Добавить комментарий